VW Vortex - Volkswagen Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i have an 01 GTI VR6 and last night i installed the autometer air/fuel ratio gauge and it went perfect. took it for a ride and notice when i shift gears and take my foot of the gas, the car stays accelerated for a little and them the RPM's goes back to normal. what could that be ??
 

·
Registered
Joined
·
3,062 Posts
Re: Acceleration problems. help need it !! (BC Dub)

Problem with the dashpot? Gunk in your throttle body (sticking butterfly valve)?
Could be anything, are you getting a CEL?
 

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Re: Acceleration problems. help need it !! (wyldejackyl)

no, no CEL or anything. is really getting anoying
how can i clean the butterfly ?? WD40 ?


Modified by RAULTPEREZ at 8:35 AM 7-3-2003
 

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Re: Acceleration problems. help need it !! (RAULTPEREZ)

I disconnected the gauge and still have the problem.
 

·
Registered
Joined
·
5,201 Posts
Re: Acceleration problems. help need it !! (RAULTPEREZ)

just an idea....... in the insttructions for the a\f ratio guages, it says to tap the signal wire on the harness side of the o2 wire plug, because some o2 sensors use shielded wire and it could give you problems. did you do that? i don't know if those o2s use shielded wire or not, just thought it throw an idea out there. hope you get it solved soon.
 

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Re: Acceleration problems. help need it !! (20psirabbit)

Quote, originally posted by 20psirabbit »
just an idea....... in the insttructions for the a\f ratio guages, it says to tap the signal wire on the harness side of the o2 wire plug, because some o2 sensors use shielded wire and it could give you problems. did you do that? i don't know if those o2s use shielded wire or not, just thought it throw an idea out there. hope you get it solved soon.

yeah i did it right were the wire goes into the little box under the car were no heat will damage any wires. any other recommendations ??
 

·
Registered
Joined
·
3,062 Posts
Re: Acceleration problems. help need it !! (RAULTPEREZ)

Clean the tbody with carburetor cleaner and cotton rags. Take all the big hoses off from the airbox to the tbody. Look inside. Disgust you? clean that gunk out. Thanks to emissions requirements, it will accumulate and should be cleaned out often. I do mine every other month or so. Look at the butterfly valve - stand on the pass. side of the car and look into the tbody. It's probably filthy. Clean it all out, wipe it off, then have someone hold the pedal down so the valve stays open and clean all the internals you can get without dropping anything into the tbody. Reassemble and drive. I noticed an improvement in performance the first time I did this.
Also let me know what happens with that clutch switch. My car overrevs too and I'm not sure if it's me or the car since I've driven other cars and this doesn't happen (as much anyway). I can also start my car with one hand since my clutch switch is probably toast. I never knew this had anything to do with the car when it was running tho..
 

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Re: Acceleration problems. help need it !! (wyldejackyl)

they have the switch at the dealer so im going over and replacing it today, ill let u guys know the outcome. ill do the cleaning too is always a good thing for the tbody. http://****************.com/smile/emthup.gif
 

·
Registered
Joined
·
5,170 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Re: Acceleration problems. help need it !! (RAULTPEREZ)

PROBLEM FIX !!! it was the clutch switch ! got the new one install and no more problems !! thanks to everyone that help me out ! http://****************.com/smile/emthup.gif http://****************.com/smile/emthup.gif
 
1 - 12 of 12 Posts
Top