VW Vortex - Volkswagen Forum banner

1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #1 ·
every day before start the engine i check the coolant and oil level
but to day when i opened the coolant reservoir cap i found the coolant are mixed with oil its looks like cappuccino
also i checked the oil fill cap its covered with the cappuccino thing and the oil level is low now
i start the engine its runs smooth and fine no misfiring no noise at all and no smock
but i notice that upper right radiator hose its getting hard the coolant system pressurized and he coolant start leaking form coolant cap withe the milky thing even while the engine temp is still low
so any help please
 

·
Registered
Joined
·
1,086 Posts
every day before start the engine i check the coolant and oil level
but to day when i opened the coolant reservoir cap i found the coolant are mixed with oil its looks like cappuccino
also i checked the oil fill cap its covered with the cappuccino thing and the oil level is low now
i start the engine its runs smooth and fine no misfiring no noise at all and no smock
but i notice that upper right radiator hose its getting hard the coolant system pressurized and he coolant start leaking form coolant cap withe the milky thing even while the engine temp is still low
so any help please
Not looking good, sounds like a BHG.

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #5 ·
So engine will start and run fine with blown gasket but as I know Blown head gasket will cuze misfiring smock something like that :confused:
 

·
Registered
Joined
·
1,086 Posts
So engine will start and run fine with blown gasket but as I know Blown head gasket will cuze misfiring smock something like that :confused:
Depends, I had a different car with a seeping HG no smoke, idle issue or anything ran smooth. But had milky oil and hotter than normal engine temps. Only way to know for sure is to do an engine compression test but signs point that way so far.

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Depends, I had a different car with a seeping HG no smoke, idle issue or anything ran smooth. But had milky oil and hotter than normal engine temps. Only way to know for sure is to do an engine compression test but signs point that way so far.

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
i am back with new updates

now i start the car let it worm up for a while and its happens again milky coolant leaks from cap
the hose hard soled and hot
the radiator core its feels colder like it blocked or something like that
 

·
Registered
Joined
·
748 Posts
It could be a leaking oil cooler. Google it and you will see different tests for this. It’s a simple job. Couple hoses and a big nut.

Doug
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #9 ·
thank you all for help problem solved its the oil cooler was bad installed new now and now all good
but now got new issue its boost problem car in limp mode
p1557 turbocharger overboost condition control limit exceeded
 

·
Registered
Joined
·
748 Posts
Glad it was a simple fix. Worth it to do a simple fix before you start on a head gasket.

As for limp mode, have you done a boost leak test? i.e. pressurize the system and listen for leaks? Again do a Google search and it will show up a bunch of how to's.

Doug
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #12 ·
no i didn't do the leak test yet but i got new code to day its maf sensor high input
so now got 2 codes


P0103 Mass Air Flow Circuit High Input

p1557 turbocharger overboost condition control limit exceeded

so when i drive hard i can hear the Compressed air from turbos the sound like sssssssssssss like blow off valve which i had stock oem one
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
every day before start the engine i check the coolant and oil level
but to day when i opened the coolant reservoir cap i found the coolant are mixed with oil its looks like cappuccino
also i checked the oil fill cap its covered with the cappuccino thing and the oil level is low now
i start the engine its runs smooth and fine no misfiring no noise at all and no smock
but i notice that upper right radiator hose its getting hard the coolant system pressurized and he coolant start leaking form coolant cap withe the milky thing even while the engine temp is still low
so any help please
As for limp mode, have you done a boost leak test? i.e. pressurize the system and listen for leaks? Again do a Google search and it will show up a bunch of how to's.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
no i didn't do the leak test yet but i got new code to day its maf sensor high input
so now got 2 codes


P0103 Mass Air Flow Circuit High Input

p1557 turbocharger overboost condition control limit exceeded

so when i drive hard i can hear the Compressed air from turbos the sound like sssssssssssss like blow off valve which i had stock oem one
My guess is that one of the charge pipe fittings came loose. considering it happened right after you fixed the oil filter problem I'd check the bottom fitting closest to the oil filter first.
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #15 ·
My guess is that one of the charge pipe fittings came loose. considering it happened right after you fixed the oil filter problem I'd check the bottom fitting closest to the oil filter first.
yes man you right its was the charge pipe loose now all fine sorry for been to late to replay
 
1 - 15 of 15 Posts
Top