VW Vortex - Volkswagen Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

· Registered
Joined
·
3,783 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I run 20W-50 Amsoil syn in the summer in my G60 with 100,000 miles. 20W-50 is the only oil I have used that wont cause the lifters to tick at startup. I just recently put in 10W-30 for winter, and the lifters tick for the first 5 minutes. I would like to know how to fix this....
Should I put in 5W-30 synthetic, go back to 20W-50 and just dont drive it the first couple of minutes, or replace the lifters.
Also if I need to get new lifters, should I stick with the 10W-30?
 

· Registered
Joined
·
3,783 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Re: Ticking lifters with 10W-30 (TBT-PassatG60)

The rod bearings have not been replaced as far as I know. At cold startup I get 3.5 Bars of presure. That is the highest pressure I get during driving. When warm the pressure drops to .9-1.0 Bar.
 

· Registered
Joined
·
3,783 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Re: Ticking lifters with 10W-30 (LagunaSecaBlueMK3)

Does piston chatter sound similar to a desiel, or very faint rod knock?
 

· Registered
Joined
·
1,383 Posts
Re: Ticking lifters with 10W-30 (redvdubvert)

Mine started to do the same thing since i put in 10w30
and mines on a rebuilt engine.
But noticed if i turn the car over longer it doesn't..but on cold days it does.
So i'm ditchin the pos 10w30
 

· Registered
Joined
·
3,783 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Re: Ticking lifters with 10W-30 (Corrado_Club)

I am going to go back to 20W-50, and just let the car run a couple minutes before driving when it gets colder outside.
 
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top